maandag 21 maart 2011
Literatuur is vermaak op TiLT
Literatuur is vermaak op druk TiLT
Eerste editie TiLT schudt letteren wakker met humor, theater en muziek.
door Dieter van den Bergh
TILBURG Drie mannen in pakken rennen in de gang van het theater achter een stel meisjes aan. “Meisjes, meisjes, wacht ‘s even!”. De meisjes stoppen. “Dag meisjes, lezen jullie wel genoeg boeken?” De meisjes lachen, en knikken. “Tuurlijk, lezen is fijn!”
Ontlezing? Op het nieuwe literatuurfestival TiLT in De NWE Vorst in Tilburg was er afgelopen zaterdag weinig van te merken. Het festival - in alle ruimtes van het theater - was stijf uitverkocht, mede dankzij jong publiek, dat lekker kon zappen.
De programmering was vooral jong en hip, met een vermakelijke mix van literatuur, muziek, dans en theater, zoals dat van de drie acteurs hierboven, die her en der opdoken.
Al vroeg aan de bar hing Nico Dijkshoorn, schrijver/dichter, tv-personality, en succesnummer van de avond. Voor een volle grote zaal en een schaterend publiek declameerde hij uren later zijn korte ironische gedichten en verhalen, op kenmerkende droge, staccato toon. Hieronder veel inkoppertjes, zoals zijn ‘allerbeste voetbalgedicht’: ‘Kut, een dochter’, of: ‘Jimi Hendrix was mijn eerste neger. Je kunt het slechter treffen. Voor de meesten was dat Donald Jones.’ De schrijver Dijkshoorn maakte pas op de plaats voor de rocker Dijkshoorn, en zijn band The Hank Five.
Multi-talent Dijkshoorn (1960) staat model voor de schrijver anno 2011, en is de ideale gast voor het frisse literatuurfeest dat TiLT wil zijn; hij is hot, geestig, rock ’n roll, en vooral niet te moeilijk. Ook multi-talentvol is de jonge popdichter Martijn Neggers uit Tilburg. Op live-muziek van zijn band Voor Alsnog Live praatzong hij zijn weemoedige en geestige gedichten aan elkaar.
Ook Ernest van der Kwast kreeg de zaal aan zijn lippen, al deed hij niet veel meer dan met een biertje in de hand voorlezen uit zijn (hilarische) hit ‘Mama Tandoori’ en uit korte (reis)verhalen. “Je moet als schrijver je publiek vermaken”, zei de Rotterdamse performer.
“Leuk, al die arrivés, maar het gebeurt natuurlijk hier”, sprak stadsdichter Cees van Raak bij het programma WoordWakker met Tilburgs dichttalent. Campusdichter Karel Soudijn viel op met pleziergedichten, nachtdichter Daan Taks met een spervuur aan rock ‘n rollwoorden en performtalent Esther Porcelijn met de mooiste voorleesstem van het festival.
Er waren ook interviews met schrijvers, die soms wat droogjes uitpakten - Maaike Meijer over Vasalis, een wat merkwaardige vervanger voor Franca Treur - en soms levendig, zoals de gesprekken met de aimabele rasverteller Jan Siebelink en de jonge filosoof en nrc.next-baas Rob Wijnberg, die kritiek spuide op geestdodende tv-formats à la DWDD.
In een kleine zaal werden ondertussen de Prijzen der Brabantse Letteren uitgedeeld (zie bericht onder), een formeel onderonsje op een informeel festijn.
“Je kunt alleen maar dromen dat het zo uitpakt”, zei initiator Frank van Pamelen. “Het is vol, de sfeer is goed. Er zijn zelfs spontane optredens, zoals net van K. Michel, en straks op het toilet.” De oud-stadsdichter doelde op een guerrillaoptreden van de ongenode Tilburgse auteurs Anton Dautzenberg en Bart Smout. “Want waarom zijn wij niet uitgenodigd?” zei Dautzenberg verontwaardigd. Onder het motto ‘niet alleen wat van ver komt is goed’ lazen ze voor uit elkaars werk, in de heren én damestoiletten.
Letterenprijzen voor Kessels en Van Brakel
TILBURG Marie Kessels uit Den Bosch heeft zaterdag op het literaire festival TiLT in Tilburg de tweejaarlijkse Schrijversprijs der Brabantse Letteren van het BKKC gewonnen voor ‘Ruw’. De roman gaat over een vrouw die blind geworden is en nachtelijke tochten door Den Bosch maakt. Jury-voorzitter Jeroen Vullings sprak van een ‘een schitterend geschreven roman over blindheid en eenzaamheid’ en ‘een lofrede op de zintuigen’. “Daarnaast is Ruw een indringend pleidooi om langzamer te leven en te lezen.”
De (mediaschuwe) Kessels nam de prijs niet zelf in ontvangst.
De nieuwe prijs voor Jeugdliteratuur ging naar Mario van Brakel, eveneens uit Den Bosch, voor zijn jeugdroman ‘Het zwijgen van de vossen’. Volgens de jury een ‘bijzonder knap’ en ‘mysterieus’ verhaal ‘over het (on)vermogen om te communiceren’.
Beiden schrijvers wonnen 5000 euro.
De publieksprijzen - à 1000 euro - voor jeugd- en volwassenenliteratuur gingen naar oud-Brabants Dagblad-journalist Rob Ruggenberg (‘Manhatan’) en Beitske Bouwman (‘Noem het liefde’).