woensdag 12 december 2007

Strip Turnhout: walhalla voor de stripofiel
Strip Turnhout is het grootste stripfestival van de Benelux. De jubileumeditie biedt onder meer raceheld Michel Vaillant en een verstripte Spinvis en Jan Wolkers.

door Dieter van den Bergh

TURNHOUT Strips en België, het is bijna een vanzelfsprekende combinatie. Dé stripstad van België is Turnhout. De Vlaamse cultuurminister wil er zelfs de stripstad van de Benelux van maken. Niet alleen de wieg van Paul Geerts, dertig jaar lang Suske en Wiske-tekenaar, stond er, de Kempische hoofdstad - 40.000 inwoners, dertig kilometer van Tilburg - is sinds 1977 het toneel van het tweejaarlijkse Strip Turnhout, voorheen de Turnhoutse Stripgidsdagen, met zo’n 20.000 bezoekers het grootste stripfestijn van de Benelux. Het festival speelt zich hoofdzakelijk af in schouwburg de Warande.
Stripheld Michel Vaillant, Spinvis, Suske en Wiske, Hans Dorrestijn, een verstripte Jan Wolkers, Fokke & Sukke. Ze staan gebroederlijk op het affiche van Strip Turnhout. Voor haar dertigste verjaardag pakt het grotendeels gratis toegankelijke festival flink uit. Er zijn expo’s, lezingen, ruilbeurzen, signeersessies, interviews, en er is muziek en animatiefilm. Meer dan honderd internationale tekenaars zijn aanwezig, zowel uit de mainstream als uit de underground. Uiteraard de crème de la crème van de Vlaamse stripwereld, zoals een reeks oud-medewerkers van wijlen Willy ‘Suske en Wiske’ Vandersteen, maar ook de Nederlanders Erik Kriek (Gutsman), Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke) en de Amerikanen Peter Kuper (MAD Magazine) en stripgoeroe Scott McCloud (Superman). Uiteraard is er ook een kinderprogramma, met onder meer F.C. De Kampioenen en acteur Jelle ‘Kuifje’ Cleymans.
Muzikant Spinvis uit Nieuwegein reist op zondag 16 december met band af naar Turnhout voor een uniek eenmalig concert. Op speciale uitnodiging sluit hij het stripfestijn af met een concert dat ‘live’ geïllustreerd wordt door bekende stripmakers, zoals de Nederlanders Hanco Kolk en Maaike Hartjes en hun Vlaamse collega’s Lectrr en Kim Duchateau, alias Kim. Deze laatste is eregast op het festival. Hij krijgt de felbegeerde Bronzen Adhemar uitgereikt, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip, de enige stripprijs ter wereld die vanuit overheidswege wordt uitgereikt. ‘Kim’ krijgt de prijs overhandigd door de éminence grise van de Europese strip Jean Graton, de 84-jarige geestelijk vader van de autoracende stripheld Michel Vaillant, goed voor 20 miljoen verkochte albums. De Fransman - het is zijn eerste signeersessie in Vlaanderen ooit - mag tevens zijn eigen overzichtsexpositie ‘Vrooaw! 50 jaar Michel Vaillant’ openen. Voor het eerst wordt er ook het ‘OFF-festival’ gehouden met tentoonstellingen in Turnhout en omliggende Kempische steden. Zoals ‘30 jaar Kiekeboe!’, rond de populaire stripreeks van Merho, ingeluid door onder meer cabaretier Hans Dorrestijn. Ook is er een tentoonstelling met de stripversie van Kort Amerikaans van Jan Wolkers, fraai getekend door de bekroonde Dick Matena, die eerder De Avonden verstripte. Matena speelt een thuiswedstrijd: hij verruilde onlangs het hippe Amsterdam voor het nog hippere Turnhout. Ongetwijfeld vanwege het aangename stripklimaat.

Strip Turnhout, 14 t/m 16 december, Warande Turnhout. Vrijwel alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. www.stripturnhout.be.