zaterdag 22 november 2008

5MM: uniek mini-museum (Strijp Magazine)


5 Minuten tijd voor kunst

Het 5MM is een uniek minimuseum dat slechts 5 minuten van je tijd vraagt. Iedere maand draait het maar om één werk, dat sterk genoeg is om een expositie op zich te vormen.

Als directeuren van respectievelijk MU (ruimte voor moderne kunst) en programmeur van STRP Festival (voor kunst en technologie) reizen Angelique Spaninks en Frens Frijns heel wat af voor presentaties in binnen- en buitenland. “Vaak zijn het individuele werken die eruit springen en je overrompelen”, zegt Spaninks. “Werken die niet direct passen in het kader van MU of STRP Festival, maar die wel gezien en ervaren zouden moeten worden.”
En zo bedachten Spaninks en Frijns vorig jaar het Vijf Minuten Museum (5MM), volgens curator Spaninks ‘het ideale platform voor slechts één werk’. “Een werk dat sterk genoeg is om op zichzelf te staan en een tentoonstelling op zich vormt.” En een werk dat niet meer dan vijf minuten van je tijd vraagt. Wat niet wegneemt, benadrukt de Eindhovense curator, dat de liefhebber er natuurlijk langer naar kan en mág kijken.

Kleinste museum
Het 5MM trok vorig jaar in het SE-gebouw op Strijp S, maar verhuisde een paar maanden geleden naar gebouw SBX, naar een ruimte van slechts negen bij zeven meter. In oktober wordt er de eerste officiële expositie geopend. Zo’n tien keer per jaar wisselt de tentoonstelling.
De opzet van het 5MM is uniek, al zijn er enkele varianten. Zoals het Rotterdamse Museum Van Nagsael, ‘het kleinste museum ter wereld’ met slechts een vitrinekast vol kunst. Het museum stopte echter in 2006, op haar hoogtepunt. “Wij hopen het stokje een beetje over te nemen”, zegt Spaninks, “op onze eigen manier.”

Innovatief
Een traditioneel schilderij zul je niet snel tegenkomen in het 5MM. Het museum is georiënteerd op ‘innovatief Eindhoven’, dus op moderne kunst, robotica, design, licht en technologie. De werken kunnen in principe overal vandaan komen. Uit musea, galerieën of van kunstenaars zelf. In eerste instantie gaat het om bestaand werk, maar Spaninks en Frijns sluiten ook niet uit dat kunstenaars worden benaderd voor een speciale opdracht, bijvoorbeeld in het kader van een festival.

Bedrijvigheid
Het 5MM past perfect op Strijp S, denkt Spaninks. “Er is hier volop culturele bedrijvigheid, maar in verhouding is er weinig kunst en cultuur te zien. Hoe meer mensen een reden hebben om zonder vooropgesteld doel tijd door te brengen op Strijp, des te beter. En het mooiste is het natuurlijk als die tijd aan kunst besteed wordt.”