zaterdag 22 november 2008

Broedplaats voor gepassioneerde filmmaker


Broedplaats voor gepassioneerde filmmaker (Uit Strijp S Magazine)

Ramon Etman en Frans Brok van Broet Producties bieden onder het credo ‘alles is mogelijk’ de beginnende filmmaker een platform en werkplaats. “Met de juiste drive kom je heel ver.”

Helemaal niets wist hij van film, en geld had-ie niet. Toch koesterde Ramon Etman (1978, Geldrop) al lang de droom om een bioscoopfilm te maken. Die moest en zou er komen. Jaren werkte hij er aan en in 2006 ging zijn droom - met succes - in première op het Nederlands Film Festival: Horizonica, een horrorfilm, en een megaproject, met ruim 1200 vrijwilligers, waaronder veel bekende Nederlanders. Het budget: 20.000 euro.

Passie
Begin 2007 richtte Etman met Frans Brok, uitvoerend producent van Horizonica, Broet Producties op, een filmwerkplaats. Het bedrijf maakt filmproducties, zoals videoclips en speelfilms, en presenteert workshops over zaken als subsidies, camera’s en special effects. Ook verzorgt Broet zevendaagse ‘filmopleidingen’ voor scholieren. “We wilden het idealisme achter Horizonica doortrekken”, zegt Etman. “Ga voor je dromen. Voor je passie. Ook al weet je nog van niets en heb je geen geld, dan nog kun je met de juiste creatieve drive heel ver komen.”

Brad Pitt
‘Alles is mogelijk’ is het credo van Broet. “Als mensen hier komen en zeggen: ‘wij gaan een bioscoopfilm maken en we willen Brad Pitt’, dan ga ik ze niet uitlachen dat dat nooit gaat lukken.” Broet zelf gaat tegenwoordig voor het ‘hoogst haalbare’, ofwel een zo hoog mogelijk budget en de beste apparatuur. Het Eindhovense bedrijf werkt momenteel aan Stenders The Movie, een film over het bewogen leven van radiodeejay Rob Stenders. Met wederom een keur aan BN’ers, waaronder Katja Schuurman en Sophie Hilbrand.

Bioscoopzaal
Broet zetelt sinds een aantal maanden op Strijp S (gebouw SBX) en bouwt daar een professionele bioscoopzaal met zeventig stoelen. “Een laagdrempelig platform voor de onafhankelijke film. Zeker ook voor regionale films. Die worden vaak één keertje vertoond in een achterafzaaltje. Hartstikke zonde. Wij willen een serieus platform bieden. Ook financieel interessant voor de makers, want een deel van de recette stroomt terug naar hen. Ook willen we filmfestivals houden en meet & greets met filmmakers. We gaan voor een zo groot mogelijk publiek.”

Filmstudio
Liefst wil Broet nóg een stap verder gaan. Het filmbedrijfje praat met woningcorporatie Trudo over de eventuele bouw van een filmstudio. “Voor Stenders The Movie zijn we nog zoekende. Het is heel voordelig om op één locatie alles bij elkaar te hebben. Bovendien zou een filmstudio erg goed zijn voor de bekendheid van Strijp S.”