dinsdag 21 juni 2011

Lust van Danshuis Station Zuid

recensie Brabants dagbladBronstige lijven, schuldige blikken

‘Lust’ biedt vier bijzondere dansverhalen uit het aardse schijnparadijs van Jeroen Bosch.

door Dieter van den Bergh

Drie zwetende, bronstige vrouwenlijven. Slechts gekleed in kapot gescheurde T-shirts, de lippenstift uitgelopen over de wangen, zelfs over de benen. Ze bewegen machinaal op apocalyptische soundscapes. Met horten en stoten geven ze zich over aan de zonde: de lust. De blikken de ene keer zwoel en geil, dan weer angstig en schuldig. Het zijn beklemmende beelden vanaf het kruispunt van aarde, hemel en hel uit een choreografie van Jesus de Vega. Het stuk maakt deel uit van het vierluik ‘Lust’ van het Tilburgse Danshuis Station Zuid, dat afgelopen weekend in het fraaie Mobiele Danshuis - onder grote belangstelling - in première ging op Festival Mundial, co-producent van de voorstelling.
Vier internationale choreografen lieten zich steeds met drie eveneens internationale dansers inspireren door het wereldberoemde laatmiddeleeuwse drieluik ‘Tuin der Lusten’ van de Bossche schilder Jeroen Bosch: De Vega uit Spanje, Taïgué Ahmed uit Tsjaad en Einat Tuchman en Itamar Serussi uit Israël.
‘Tuin der Lusten’ is op velerlei wijze interpreteerbaar. Het schilderij levert dan ook vier uiteenlopende dansverhalen op. De deels (multinationaal) gesproken en gezongen voorstelling van Tuchman begint licht onbehaaglijk, dicht op de huid: de dansers kijken aapjes in het publiek en keuren de toeschouwers: ‘wat een leuk kapsel heb je’, ‘je ouders zullen wel trots zijn op je jukbeenderen’. Langzaam slaan hun sierlijke bewegingen en tongen op hol en transformeren de dansers in barbaarse dierlijke wezens, soms ineen verstrengeld. Na de vervreemdende finale - een technobrij van geluid - wordt er gezongen, samen met het publiek: ‘We are golden/Caught in the devil’s bargain/And we’ve got to get ourselves/back to the garden’.
De Afrikaanse ex-vluchteling Ahmed, speciaal uitgenodigd door Mundial, laat zijn dansers bepakt met takjes en blaadjes opdraven in een kleurrijk, mystiek decor met elementen uit de Tuin, zoals een reusachtig ei en een cocon.
Meest swingende en krachtige choreografie biedt Serussi, die zelfs uitnodigt tot meebewegen. Bosch raakt wat op de achtergrond, het gaat hier vooral om pure dans om de dans. Op een steeds opzwepender wordende dancemix zoeken twee vrouwen en een man in zwempakken toenadering. Een orgastische dansclimax volgt, en een kort moment van synchrone bezinning. De snelle voorstelling biedt een ultieme symbiose van krachtige dans en muziek, gecomponeerd door Richard van Kruysdijk, die bij dit boeiende vierluik een ijzersterke soundtrack componeerde.

Gezien: ‘Lust’ van Danshuis Station Zuid, Festival Mundial, 18 en 19 juni. Nog te zien o.a. 24 juni Vondelpark Amsterdam, 11-14 augustus Boulevard Den Bosch, 28-30 augustus Middelburg.