donderdag 24 maart 2011

Rob & Emiel houden niemand voor de gek (echt niet)

Magisch volksvermaak met mentalisten Rob en Emiel

Mentalisme, is het volksmaak, verlakkerij, of allebei? het mentalistenduo Rob en Emiel doet niet geheimzinnig: "We brengen puur entertainment."


(Univers 24 maart)
De tak van de goochelkunst waarbij dingen ‘met de geest’ tot stand worden gebracht, ligt zwaar onder vuur. Niet in de laatste plaats door controversiële mediums/flessentrekkers als Uri Geller en Char, die claimen dat ze geen trucs gebruiken, maar over paranormale gaven beschikken. Rob en Emiel zijn anders, al werd het mentalistenduo uitgerekend dankzij het programma De Nieuwe Uri Geller bekend bij het grote publiek. Niet alleen zijn de meervoudig Nederlands kampioenen Goochelen en wereldkampioenen Mentalisme altijd zo gewoon gebleven - zelfs hun mobiele nummers staan op hun website - ook presenteren ze feelgoodshows vol pretentieloos vermaak. “We brengen puur entertainment”, vertelt Emiel (Lensen) uit Drunen aan Univers, “en daarom zijn we eigenlijk niet te vergelijken met mensen als Char, Uri Geller, Derek, en vele anderen. Ook leggen wij geen ‘contact met het hiernamaals’ en claimen we helemaal niets. We lopen vaak tegen het probleem aan dat mensen denken dat dat wél is wat we doen. Dat is absoluut niet zo. Het gaat ons om het gevoel van verwondering, niet over hoe we dat voor elkaar krijgen. We zijn er niet alleen luchtig over, maar laten vaak na de shows in de foyer van dichtbij zien wat we doen.”
Rob en Emiel vullen hun shows - met hoog SBS6-gehalte - met illusies, verbluffende magie en vele grappen en grollen. Toch weten de aalgladde, maar sympathieke entertainers als geen ander low & high culture te mixen. Zo zijn ze al jaren vaste gast op het ‘elitaire’ theaterfestival De Boulevard in Den Bosch, stonden zeventien keer in een uitverkocht Sydney Opera House, en in Carré, maar treden ze net zo makkelijk op in een voetbalkantine of in partycentrum De Ster in Nieuwkuijk. “We treden overal op, en voor alle lagen van de bevolking. En iedereen is altijd enorm enthousiast! Die afwisseling houdt het voor ons leuk en bovendien ga je dan ook niet naast je schoenen lopen.” [Dieter van den Bergh]

Rob & Emiel, Wat nou cabaret?, vrijdag 25 maart, Midi Theater.
Klik voor een preview op www.robenemiel.nl