maandag 2 mei 2011

Wailers op Bevrijdingsfestival

lees Brabants Dagblad








Iconen van de rootsreggae

The Original Wailers, met twee oud-collega’s van Bob Marley, zijn de hoofdact van het Bossche Bevrijdingsfestival.


door Dieter van den Bergh

Hij zou nu de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, reggaekoning Bob Marley. En had misschien nog wel op het podium gestaan, net als zijn oud-bandleden Junior Marvin en Al Anderson, die donderdag het Noord Zuid Bevrijdingsfestival afsluiten.
Het mocht niet zo zijn, Marley (1945) overleed in 1981, op amper 36-jarige leeftijd. Op 11 mei is het dertig jaar geleden. Drie decennia later dragen enkele muzikanten uit zijn begeleidingsband The Wailers zijn geest nog altijd mee op het podium: de Amerikaanse gitarist Al Anderson (1950) en de Jamaicaanse gitarist/zanger Junior Marvin (1947). Beiden hebben het grootste deel van de hoogtijdagen van The Wailers meegemaakt: van 1974 tot 1981. Sinds een paar jaar toeren ze - naast een andere groep die zich ‘The Wailers’ noemt met oud-Marley-bassist Aston Barrett - als The Original Wailers de wereld rond met een energieke show, waarin ze klassiekers als Stir It Up, Could You Be Loved en Three Little Birds combineren met nieuw werk. De vredelievende boodschap achter hun rocky rootsreggae is onveranderd: ‘One love, one heart, let’s get together and feel all right’.
Marley en The Wailers maakten de reggae tot een wereldwijd populaire muziekstroming en verkochten tussen de 100 en 250 miljoen albums. Maar daar zag het aanvankelijk helemaal niet naar uit. Platenbaas Chris Blackwell van Island Records bood The Wailers in 1972 vierduizend pond om een plaat op te nemen. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een reggaeband een contract van een majorlabel. Maar het internationale debuut Catch a Fire werd met vijftienduizend verkochte exemplaren geen groot succes. In 1973 werd Burnin’ uitgebracht, dankzij de hits I Shot The Sheriff en het protestlied Get Up, Stand Up een groter succes. In 1974 volgde de grote doorbraak met Natty Dread, met hun eerste internationale hitsingle No Woman, No Cry. Peter Tosh en Bunny ‘Wailer’ Livingston hadden op het album plaats gemaakt voor onder meer Rita Marley en Al Anderson, bekend van sessiewerk met James Brown, Stevie Wonder en The Rolling Stones. Mede dankzij Andersons rauwe gitaarwerk trok de reggae voor het eerst ook de aandacht van veel rock- en popliefhebbers.
In 1977 sloot zanger/gitarist Junior Marvin zich aan bij The Wailers. Exodus, door Time Magazine uitgeroepen tot beste album van de 20e eeuw, was de eerste plaat waarop hij meespeelde.
Exodus, met onder meer One Love, was ook de eerste plaat die RasDré ooit kocht, en die zijn leven drastisch beïnvloedde. Met Sista Taki vormt de deejay sinds 1993 het Tilburgse sound system UnitedSounds, dat het Bevrijdingsfestival na de Original Wailers af mag sluiten met de betere rootsreggae en dancehall. Zonder Exodus en zijn helden Marley & The Wailers was de Tilburger misschien nooit in de de reggae terechtgekomen. The Wailers ‘rocken’ volgens de Tilburgse rasta nog steeds de sterren van de hemel, al zijn het zestigers. “Reggae houdt jong.” Vooral Junior Marvin is volgens hem een uitmuntend gitarist. “Kan zijn gitaar laten praten met z’n snaren.”
RasDré (1968) is net te jong om Marley live gezien te hebben. “Daar baal ik enorm van. Ontzettend zonde dat hij zo vroeg gestorven is. Maar zijn geest zal rondwaren op de Parade.”
UnitedSounds brengt op 7 mei een Bob Marley-tribute in Hall of Fame in Tilburg en 13 mei (met Irieginal Abraham van Beef) in W2 Den Bosch.

5 Vragen aan Wailer Al(bert) Anderson

Wat als Bob nog geleefd had?

‘Dan zou hij de zanger zijn van deze band. Sure.’

Hoe was het om te werken met hem?

‘Ingewikkeld.’

Beste Wailers-song:
‘African Herbsman.’

Wat kunnen we verwachten in Den Bosch?

‘Geen Wailers-tribute, maar ook nieuw werk met een rol voor singer/songwriter en toetsenist Desi Hyson.’

Beste reggae-act van het moment?

‘Tiken Jah Fakoly uit Ivoorkust.'



PROGRAMMA NOORD ZUID
Noord Zuid Bevrijdingsfestival, Parade en Kerkplein Den Bosch, donderdag 5 mei

Thema: Vrijheid ligt niet op straat

Het programma op De Parade

14u-14.50u Farid Mayara & Cosmic Carnaval (Nederland/Marokko)
Cosmic Carnaval won in 2009 de Grote Prijs van Nederland. Na een ontmoeting in Casablanca met de band rond bassist/zanger Farid Mayara besloten ze samen op te treden in Nederland en Marokko. Resultaat: wereldse crossover van seventies-pop, reggae, hiphop en gnaoua.

15.05u-15.10u Opening Festival
Albert Verlinde ontsteekt het Bevrijdingsvuur.

15.10u-16.10u Muyayo Riff (Spanje)
Jonge Catalaanse band met licht ontvlambare mestizo-mix van (punk)rock, polka, rumba, ska en reggae.

16.25u-17.30u Russkaja (Oostenrijk)
Feestelijke Oostblok-folkska uit Wenen.

16.55u-17u, 5 voor 5 podiumactie

17.40u-18.45u Jungle by Night (Nederland)
Piepjonge Amsterdamse revelatie met broeierige instrumentale Afrobeat.

19.00u-19.30u The Opposites & The Partysquad (Nederland)
Ambassadeurs van de Vrijheid. Creatief Nederhopduo vs beukende arrenbie-hitmachine.

19.45u-20.35u La Cherga (Duitsland)
De herkomst van de bandleden - Bosnië, Kroatië, Macedonië en Jamaica - is terug te horen in een mix van dub, balkanbrass, drum ‘n’ bass en andere electronica. Pakken live behoorlijk energiek uit.

20.50u-21.40u Saint Jude (Engeland)
Engelse rock/blues/gospelsensatie rond zangeres/superstrot Lynne Jackaman. “Modern day Janis Joplin fronting the Small Faces’, volgens hun producer Chris Kimsey, bekend van The Rolling Stones.

21.55u-23.05u The Original Wailers (Jamaica/Engeland/VS)
Rootsrockreggae met Al Anderson en Junior Marvin uit Bob Marleys Wailers.

23.10u-00.00 UnitedSounds (Nederland)
(Dub)reggae sound system uit Tilburg.