vrijdag 13 september 2013

Hit Parade van The Wedding Present op repeat

‘Hit Parade was een marketingmonster’

door Dieter van den Bergh

The Hit Parade heet de plaat die de invloedrijke Engelse gitaarband The Wedding Present dinsdag
op het Incubate-festival in Tilburg  integraal speelt. Twintig jaar geleden uitgekomen op dubbel-lp, tien jaar terug op cd. Alle songs van de cd (de a-kantjes, op de b-kantjes stonden covers) haalden in 1992 de Engelse Top 30. Een stunt, niet alleen door de soort muziek - noisy, maar catchy gitaarrock - maar ook evenaarde de band het 35 jaar oude record van Elvis voor ‘meeste Top 30-hits in een jaar’.
“We waren enorm single minded”, zegt frontman David Gedge (1960) na hun optreden op hun eigen mini-festivalletje At the Edge of the Sea in Brighton. "Onze bassist was dol op het Subpoplabel, had zo'n abonnement waarbij hij iedere maand een gelimiteerd uitgebrachte single kreeg. Het leek ons ook een interessant idee om elke maand een 7 inch uit te brengen in limited edition.” Dat was keihard werken, want iedere maand de studio in, en ook werd iedere single vergezeld van een clip.
Het resultaat was boven verwachting. Dankzij de fanschare, opgebouwd met ‘klassieke’ platen als George Best (1987) en Bizarro (1989), was de oplage van 15.000 steevast in een paar dagen uitverkocht, waardoor de singles de hitparade in schoten. “We waren hot, stonden in Top of the Pops. Maar de stunt werd groter dan de muziek. Wij waren die band van die twaalf hits in één jaar, het ging niet meer om onze muziek. Achteraf leek het misschien een doordacht marketingplan, maar voor ons werd het een marketingmonster, wij wilden verder met de muziek.” Dat deed de groep; nog vijf studio-albums volgden, maar nooit meer een Top 30-hit. In Tilburg speelt de band de Hit Parade chronologisch, van Blue Eyes uit januari tot No Christmas uit december 1992. Plus andere classics en nieuw materiaal.

The Wedding Present, dinsdag 17 september, Incubate, Extase Tilburg, 21u.
www.incubate.org

Lees ook: Incubate wil ook opvoeden, in Brabants Dagblad 12-09