woensdag 20 april 2011

Maiden United: akoestische heavy metal

Lees interview Brabants Dagblad‘Beste liedjes blijven naakt overeind’

De Tilburgse ‘superband’ Maiden UniteD covert Iron Maiden. Akoestisch, een unicum. Zondag staat de groep op Paaspop. “Nooit gedacht dat we daar nu al zouden staan.”

door Dieter van den Bergh

Of ik krijg rotte eieren naar mijn hoofd, of een definitieve go, maar dit is dé kans. Dat dacht de Tilburgse bassist Joey Bruers toen hij vijf jaar geleden werd gevraagd ‘iets bijzonders’ te doen op een grote fanclubdag van heavy metal-iconen Iron Maiden. Bruers bedacht een akoestisch eerbetoon, nog nooit vertoond. Fans gingen uit hun dak, zelfs Iron Maiden-oprichter Steve Harris stond te juichen. Missie geslaagd.
“Ik liep al langer met het idee rond”, zegt Bruers op een Tilburgs terras. “Veel mensen kennen Iron Maiden van een paar hitjes, van mascotte Eddie, het artwork en misschien de mega-shows. Ik wilde duidelijk maken dat Iron Maiden veel meer is dan een gimmick. Dat hun songs vaak geniaal zijn. Er is geen betere manier om dat te laten horen dan door de liedjes uit te kleden. De beste liedjes blijven ook naakt overeind.”
Aangeschoven is Tilburger Ruud Jolie (1976), wereldberoemd als gitarist van metalband Within Temptation, en van kinds af aan ‘Maiden-adept’. Toen Jolie vorig jaar door zijn muziekvriend werd gevraagd om mee te doen met Maiden UniteD, hoefde hij slechts een nanoseconde na te denken. “Op mijn dertiende heb ik mijn keyboard ingewisseld voor een elektrische gitaar, nadat ik de video van Live After Death van Iron Maiden had gezien. Ik wilde nog maar één ding worden: Dave Murray, de gitarist.” Jolie kwam er dichtbij: met Within Temptation stond hij verschillende keren in het voorprogramma van de legendarische Engelse hardrockers.
Joey Bruers (1976) is zelfs al vanaf zijn negende ‘mega-fan’. Sinds tien jaar speelt hij in de geliefde tributeband Up The Irons, hij toert soms met oud-Maiden-zanger Paul Di’Anno en kent de meeste muzikanten persoonlijk, voetbalt er soms zelfs mee. “Maiden-fan ben je voor de rest van je leven.”
Om een indruk te krijgen hoe diep die liefde kan gaan: Bruers en Jolie gingen op bedevaart naar de Long Beach Arena in Californië, waar de video van Live After Death werd opgenomen.
Maiden United wordt aangevuld met twee Tilburgers, toetsenist Marco Kuijpers (Silkstone) en Mike Coolen, de nieuwe drummer van Within Temptation. De ‘sirene’ van Maiden-zanger Bruce Dickinson wordt vertolkt door de Engelse Damian Wilson (Threshold), een begrip in de rockwereld. Vaste gastzangeres is Anneke van Giersbergen uit Sint-Michielsgestel.
Het was soms een ‘hell of a job’ om akoestische arrangementen te maken, stelt Bruers. “Het is toch een heiligdom, en we wilden geen fans tegen de schenen schoppen.” Het tegenovergestelde gebeurde. De plaat Mind the Acoustic Pieces van Maiden UniteD sloeg in als een bom. Bij fans, maar ook bij verrassend veel niet-fans, merkt de Tilburger. Het toonaangevende Engelse Classic Rock Magazine schreef: ‘Deze móet je kopen; dit is géén tribute meer’.
“We worden veel meer opgepikt dan verwacht”, zegt Jolie. Hij ziet Maiden UniteD vooralsnog als een ‘geweldige hobby’. ‘Dankzij’ de zwangerschap van WT-frontvrouw Sharon den Adel kon hij nu mee op tournee. “Een geschenk uit de hemel”, gniffelt hij.
De eerste (internationale) tournee van Maiden UniteD eindigt op Paaspop. “Nooit gedacht dat we daar nu al zouden staan”, zegt Jolie, die er met Within Temptation drie keer speelde. “Paaspop behoort met Lowlands en Werchter tot de tofste festivals. Het voelt als een thuiswedstrijd omdat half Brabant daar staat. En meestal komen mijn ouders even kijken vanuit Tilburg.”
Ook Joey Bruers stond eerder op Paaspop, met de band Orange. “Als je zelf speelt, mis je vaak veel. Maar nu spelen we al om vier uur, dus hebben nog volop tijd om andere dingen te zien. Ik had graag My Favorite Scar gezien, maar dan staan we te soundchecken. Golden Earring kan ik nog wel zien.” Jolie, verbaasd: “The Golden Earring?” Bruers: “Ja, de Maidens zijn grote Earringfans, dus dat kan niet fout zijn.”

Maiden UniteD, zondag 24 april, 16u, Paaspop Schijndel. www.maidenunited.com