donderdag 1 november 2007

interview DJ Shantel (apr. 2005)
























‘Balkanmuziek is meer dan folklore’

door Dieter van den Bergh

‘De man die de Balkan naar de dansvloer bracht’ (en vervolgens ook weer om zeep hielp zie hier), zo kan Shantel de boeken in. Zaterdag staat de Duitse dj/producer met Roemeense zigeunerband op het Gipsy Festival in Tilburg.

Hij hield het altijd voor mogelijk: een disco vol hippe westerse jongeren die uit hun dak gaan op Balkanmuziek, bij voorkeur gespeeld door zigeuners. Omdat zo’n disco nog niet bestond richtte Stefan Hantel er zelf één op: de nu al ‘legendarisch’ genoemde Bucovina Club in het Schauspielhaus van Frankfurt. Eens per maand dansen hier zo’n vijftienhonderd jongeren op Macedonische coceks, Servische kolo’s en Roemeense hora’s. Maar dan wel in de remix van S. Hantel, alias DJ Shantel.
Niet alleen Shantels Bucovina Club is een hit, de hele ‘gypsydance’-beweging die de Frankfurter in gang zette loopt als een trein. Wat begon met de dansclub resulteerde in de succesvolle remix-cd ‘Electric Gypsyland’, de cd’s ‘Bucovina Club 1 & 2’ en een grootse live-tour door Europa. Tijdens deze tournee wordt Shantel ondersteund door zigeunerbands als Kocani Orkestar (Macedonië), Slonovski Bal en Boban Markovic uit Servië en - zoals in Tilburg - Mahala Raï Banda (Roemenië). De traditionele klanken van deze acts - aangevuld met andere grote Balkan-namen als Fanfare Ciocarlia, Goran Bregovic en Taraf de Haidouks - ondergaan op de cd’s een opzwepende elektronische facelift met elementen uit electro, rock, hiphop, dub, raggamuffin en latin.

‘Ear-opener’

Shantel brak door als producer van intelligente triphop en dub op het trendsettende Berlijnse K7-label (onder andere Kruder & Dorfmeister). De koerswijziging richting Balkan werd ingezet na een reis door de Roemeense streek Bucovina, waar zijn grootouders vandaan komen. “Ik kreeg de Balkanmuziek met de paplepel ingegoten, het vormt een deel van mijn identiteit,” vertelt Hantel (36) vanuit een hotelkamer in Zürich. “Maar het bleef altijd iets exotisch. Die trip was een ‘ear-opener’, de muziek werd voor het eerst echt tastbaar.” Bij terugkomst begon Hantel te experimenteren. Geen stereotype folklore of politiek correcte wereldmuziek, maar ‘partydance’ voor jonge ‘ravers’ moest het worden. “Balkanmuziek is meer dan folklore en verdient een plek in de moderne popcultuur. Ik geloof in de pure, rauwe kracht van die muziek. ‘Waar begin je aan?’, zeiden mijn collega’s, ‘denk aan je reputatie’. Maar dit voelt voor mij volkomen naturel.” Shantels avontuur pakte goed uit. De dj/producer is hot in Europees clubland, maar ook in wereldmuziekkringen wordt zijn werk gewaardeerd. Voorlopig is de Duitser nog fulltime op ‘Balkantoer’. In juni verschijnt op zijn eigen label ‘Bucovina Club 2’ en in de zomer gaat hij toeren, langs onder meer North Sea Jazz en Dour, met het negenkoppige Bucovina Club Orkestar, met Shantel als dj én gitarist. Hantel is trots op zijn succes, al is het soms best vermoeiend: “De Bucovina-trein dendert op krankzinnige wijze voort. Eenmaal aan boord is er geen weg meer terug.”

www.essayrecordings.com

Geen opmerkingen: