vrijdag 16 november 2007

Het bestaat tot het tegendeel is bewezenDe MultiMedium Show is een warmmakertje voor de nieuwe voorstelling van Drieons. Met te gast heuse mediums.

door Dieter van den Bergh

TILBURG Is er leven na de dood? Zeker, zegt Peter Dictus, zakelijk leider van het Brabantse theatergezelschap Drieons, het onomstotelijke bewijs daarvoor is namelijk geleverd door Rosemary Brown. Deze Engelse huisvrouw (1916-2001) kreeg honderden composities door van overleden componisten als Bach en Beethoven, terwijl ze muzikaal helemaal niet genoeg onderlegd was. Het is deze Mrs. Brown die centraal staat in de gelijknamige Drieons-productie die in april in première gaat en landelijk gaat touren, met in de titelrol Mieke Klomp. Een voorproefje is deze week al te zien in de MultiMedium Show.
Nadat hij een boekje over haar op de rommelmarkt kocht, raakte muzikant en Drieons-lid Jacq Palinckx gebiologeerd door het Britse medium Brown. “Haar hofcomponist was Liszt”, weet hij. “Ze dicteerde de noten zoals een binnenschipper zijn waterstanden opneemt. Fascinerend.”
Rosemary Brown is nooit ontmaskerd, anders was er geen voorstelling geweest. Palinckx. “Wij doen geen uitspraken in de voorstelling, het bestaat totdat het tegendeel is bewezen. Maar natuurlijk kun je het in twijfel trekken.”
Hoe dan ook, de kern van het doorgaans tamelijk nuchtere Drieons raakte in de ban van het paranormale, ging zelfs op bezoek bij medium Isabelle Duchêne. Na het bezoek was Dictus om: “Ik ben sceptisch, maar ook overdonderd door wat ze wist, maar nooit kon weten.”
Duchêne en José Gosschalk, een ander bekend medium, zijn beiden te gast in de MultiMedium Show, een voorstelling die past in een trend onder theatermakers om op nieuwe, handige manieren publiek en publiciteit te genereren voor voorstellingen. Onder het mom van ‘infotainment’ praten in de MultiMedium Show theologen, geestelijken en kunstenaars met elkaar over geloof. Geloof in god én geesten, kortom, leven buiten dit leven. “Natuurlijk gaat het om publiciteit,” erkent Dictus, “maar zeker ook over de thematiek, die veel groter is dan in Mrs. Brown past. Wij wilden er meer mee doen, het is erg actueel. Ontkerkelijking is hot aan de ene kant, godsdienstfanatisme en spiritualiteit aan de andere kant.”
Religie en ‘de wereld van het onverklaarbare’ hebben meer gemeen dan menigeen denkt, zegt Dictus. “Beiden bieden inzicht of troost, dragen bij aan zingeving, terwijl de kerk zich juist verzet tegen het paranomale. De kerk zou toch juist gebaat moeten zijn bij dit soort bewijsmateriaal voor leven na de dood?”
Dat de MultiMedium Show in de Maand van de Spiritualiteit plaatsvindt, is louter toeval. Of nee: voorbestemd, zegt Palinckx, de grillige componist, die zelf voor twee live-strijkers een staaltje paranormale muziek componeerde, ‘zoals Bach het nu aan hem doorgegeven zou hebben.’

De MultiMedium Show van Drieons, do 22 nov De NWE Vorst Tilburg, za 24 nov Chassé Breda, zo 25 nov Verkadefabriek Den Bosch. entree gratis. reserveren aanbevolen. www.drieons.nl

Geen opmerkingen: