zondag 11 november 2007

I like sex with ladies very nice!

Jagshemash! I like you! Will you be my friend? I like sex with ladies very nice! Aangenaam, Borat Sagdiyev, ‘journalist voor Kazachstan’. Borat werd door het Ministerie van Informatie naar de ‘U S en A’ uitgezonden om een film te maken over de culturele gewoontes van de mensen in het westen. Het resultaat: Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, vanaf 5 november te zien in de bioscoop. Borat, beroemd én vooral berucht. Wie op tv de shows volgde van Ali G., nog zo’n berucht typetje uit de koker van de Britse komiek Sacha Baron Cohen, kent de hilarische reportages van Borat al enige jaren. De onnozele Oostblokker, met hangsnor en Russisch accent, en de ‘witte neger’ Ali G. hebben weinig gemeen, maar de vragen die ze in hun nepinterviews afvuren op hun argeloze slachtoffers zijn even schaamteloos. In zijn film, geregisseerd door Larry Charles (o.a. Seinfeld en Curb Your Enthusiasm), komt Borat, die rondreist met een kip in zijn koffer, regelmatig in aanvaring met die vreemde Amerikaanse gewoontes. Hoewel de Kazach gestuurd werd om een reportage over cultuur te maken, raakt hij vooral geïnteresseerd in vrouwelijk schoon. Baywatch-beelden van een in slow-motion voorbij rennende Pamela Anderson brengt zijn missie helemaal in gevaar. Bezeten door haar blonde lokken is hij vastbesloten haar ten huwelijk te vragen.

De film kreeg vooraf al veel publiciteit omdat de Kazachstaanse regering protesteerde tegen de productie. Borat zou Kazachstan afschilderen als achterlijk land. Zo zouden ze in het voormalige Sovjetland volgens Borat vrouwen opsluiten in kooien, geiten gooien als nationale sport en gegiste paardenurine drinken. De Kazachstaanse autoriteiten hebben zelfs pagina’s aan advertentieruimte in de New York Times gekocht om deze vermeende misvattingen over haar land recht te zetten. Toch werd Borat verdedigd door de dochter van de president: er moet niet zo angstig worden gedaan over humor. Voor veel Kazachstaanse jongeren is Borat juist een held. Al ver voor de film was het Kazachstaanse typetje dat de joodse Sacha Baron Cohen speelt, controversieel. Bijvoorbeeld vanwege vermeend antisemitisme en seksistisch of ander vrouwonvriendelijk gedrag. Zijn zus, met wie hij incest bedrijft, is volgens Borat een beroemde hoer in Kazachstan en zijn moeder was liever ‘verkracht’ door een andere man. En zijn eerste vrouw was zo behaard dat ze werd neergeschoten door een jager die haar voor een beer aanzag. Zelf doet Borat het niet alleen met zoveel mogelijk vrouwen, ook van mannen en dieren is hij niet vies. Tijdens zijn recente promotiebezoek aan Nederland bezocht hij de Amsterdamse hardcore homodiscotheek Cockring, waar hij een vrouw met haar op het gezicht aan de haak sloeg. ‘Mijn anus hangt los als de mond van een moeie hond’, grijnste hij de dag ernaar gelukzalig tijdens een persconferentie in seksclub Casa Rosso. Holland beviel Borat dus goed, maar ook verbaasde hij zich. ‘Vrouwen mogen hier stemmen en paarden niet, onvoorstelbaar.’ Verder verschillen Nederland en Kazachstan nog nauwelijks van elkaar, vertelde hij. ‘Sinds kort mogen vrouwen in Kazachstan ook in de bus meerijden en hoeven ze er niet langer buiten te hangen. En homo’s zijn niet langer verplicht een blauw hoofddeksel te dragen.’ Aan het eind van zijn hilarische promotieoptreden nodigde hij de pers uit in zijn hotelkamer, om wodka te drinken en uit het raam op honden te schieten.

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, draait vanaf 5 november in de grote bioscopen.