donderdag 1 november 2007

Geen daden, maar woorden

Dissen is een uiting van disrespect, maar wie gedist wordt, telt mee in het hiphopwereldje. Steeds vaker is internet het medium waar rappers elkaar uitdagen en afmaken. Met woorden dan.

door Dieter van den Bergh

‘Jo, k ben de beste rapper van Breda, dus battle maar tegen mij, ik diss jullie allemaal!’ Met de opkomst een paar jaar geleden van de uit de Amerikaanse hiphopwereld overgewaaide mc battles is het ‘dissen’ ook hier ingeburgerd geraakt. Dissen is een belangrijk onderdeel van deze vliegensvlugge woordgevechten tussen rappers, waarbij het de bedoeling is dat je de tegenstander met origineel taalgebruik aftroeft. Dissen is afgeleid van ‘disrespect’ en is bedoeld om in rijmvorm en op hiphopbeats de ‘tegenstander’ te kleineren of te beledigen. De ene partij zegt iets negatiefs tegen zijn tegenstander, de ander voorziet hem van passende repliek door hem op zijn beurt te dissen. Wie met z’n woorden de ander het beste kan raken is de winnaar van de battle. Dissen is in het beste geval een intrigerend en swingend woordenspel, maar in de praktijk komt het niet zelden neer op groffe rijmelarij. Een paar jaar geleden stond het fenomeen ‘dissen’ voor het eerst - negatief - in de nationale schijnwerpers, vanwege de omstreden Hirsi Ali Diss van DHC (Den Haag Connection). Hierin werd het VVD-kamerlid op grove wijze beledigd en bedreigd. De rap stond al langer op internet, maar werd pas na een tijd ontdekt door de media. Een andere bekende dis is Pannekoek van rapper Lange Frans, waarin hij - live in de uitzending van Giel Beelen - afrekende met een jongen die tot twee keer toe zijn vriendin in brand stak en hierover een spijtrap schreef.: ‘Hoe kun je nou gaan denken dat dat iets goed maakt? Wat Nederland wil weten is hoe jouw bloed smaakt.’ Ook opvallend was de diss Doodsbedreiging van cabaretier Theo Maassen, gericht tegen ‘de Nederlandse maatschappij.’
Wie wil genieten van dissen en spitten - rijmen op de juiste flow - kan terecht op talloze hiphopfeesten en kon tot voor kort terecht bij het prachtige televisieprogramma The Battle van de NPS. Maar hét dissmedium bij uitstek is het internet geworden. Op talloze (hiphop)forums en sites kom je Nederlandstalige dissen tegen, meestal opgesteld in sms- of straattaal, met en zonder muziek. Waar is de diss zoal voor in te zetten? Bijvoorbeeld om bekende Nederlanders of politici te kraken (Wilders en Verdonk zijn favoriet), of om een ruzie met een klasgenoot uit te vechten. Je rapt of rijmt een nummer in elkaar en binnen een minuut staat het op internet, de hele klas kan meegenieten. Of om leraren te ‘pakken’, zoals een scholier van het Mill-Hill College in Goirle, die onlangs de site van de school kraakte met een uitermate groffe diss. Of om af te rekenen met een ex, zoals een vrouwpersoon op rijmen.nl: ‘Je zegt ik heb kleine tieten/maar bij mij is er genoeg om van te genieten/ik heb genoeg te geven/meer te bieden dan jij ooit zal kunnen in je leven/met dat kleine pikkie in je broek/voordat je wil neuken ben je er 10 uur naar op zoek/dan ligt dat lelijke meisje van je al te pitte in je bed/soort zoekt soort hè/die goedkope slet/en doe niet stoer met je von dutch pet/je hebt er eeuwen voor moeten sparen heb ik gewed.’ Het kan nog groffer, bijvoorbeeld als je af wil rekenen met een lid van een andere click (groep): ‘seg het nog eens en me click komt je repen/jaah geef me je adres en we komen eraan/en als wij je komen poppen en je leeft nog/dan wil je wel ff wat droppen, tog?’ Het antwoord: ‘Je bent wack en doet focking stoer/je vader is een pooier/en ik sloop je nog mooier/duz fock niet me want je weet/in 5 seconde pop ik 20 kogels in je reet/.’
“Dissen is iemand op een lyrische manier helemaal de grond in trappen,” weet de Bredase rapper MicGee (Mike Groeneweg), hiphop-promotor voor onder meer stichting Vertizontaal en muziekschool De Nieuwe Veste. Ook is MicGee organisator van Bodemloos, een hiphopfeest dat tot nu toe acht keer met groot succes werd gehouden in de Boulevard in Breda. Battles waarbij volop gedist wordt staan hier centraal. Een diss moet ‘waardig’ zijn, zegt MicGee, niet zomaar wat flauwekul, maar verder zijn er geen regels verbonden aan het dissen. Er zijn geen grenzen, zegt ook Mustafa Lamou alias McMoes. Mekaar uitdagen en vervolgens ruïneren, dat is het doel, aldus de 17-jarige 3VMBO-scholier én rapper uit Breda. Maar de woorden worden niet in daden omgezet, zegt de rapper uit de wijk Geeren-Noord. Het blijft bij verbale stoerdoenerij.
Hoewel dissen in wezen een vorm van pesten is, heeft het niets van doen met ‘digitaal pesten’, waar momenteel een grote SIRE-campagne over wordt gevoerd. Dissen is een spel, waar beide partijen hun ‘goedkeuring’ aan hebben gegeven. Dissers worden juist graag uitgedaagd, zegt McMoes: “Laat ze maar komen, ik maak ze af.” De Bredase rapper plaatst geregeld dissen met muziek op internetsites als ongekendtalent.nl of soundclick.com. Voorwaarde voor het maken van dissen is dat je wel echt kunt rappen en rijmen, zegt de Bredanaar. “Er zijn veel wannabees en meepraters.” McMoes maakte onder meer de Heuvel-diss, waarin hij afrekent met de rivaliserende click uit de Heuvel-wijk, aan de andere kant van de stad. McMoes: “Ze zeggen dat wij flikkers zijn, dat we stelen. Of dat ik niet kan rappen. ‘Je bent een sukkel’ of ‘ik schiet je neer’, zeggen ze dan, of ‘je vader is een zus, je moeder is een zo’ of ‘ik heb met je zus dit en dat gedaan’. Maar het zijn natuurlijk blufverhaaltjes. Het zijn kleine brakken van 11, 12, hooguit 15 jaar. Als ik weer iets gehoord heb, zoek ik het uit en ga die persoon helemaal uitdissen. Afmaken die handel. Ik zoek een vette beat, schrijf het allemaal netjes uit, alles moet helemaal kloppen op de maat. Soms loopt het wel een beetje uit de hand met de raps, dan is het wel een beetje oorlog, met woorden dan.”

Enkele Nederlandse sites en forums waarop veel gedist wordt:
rijmen.nl, forum.nlhiphop.nl, hiphopinjesmoel.nl, forums.marokko.nl, forum.funx.nl, hiphopnet.nl, hiphopforums.nl. theblazz.com.

Bodemloos Entertainment houdt geregeld hiphopfeesten in de Boulevard in Breda. check www.bodemloos-breda.nl

Geen opmerkingen: