donderdag 15 november 2007

“Een pop kan zich veel permitteren”

Na een strip, tv-programma en roadshow komt het Tilburgse stripheldinnetje Eefje Wentelteefje met een eigen theaterprogramma voor jong en oud. Een gesprek met de makers Frans van der Meer en Jeroen de Leijer.


door Dieter van den Bergh

7 november 2006 -Hij wordt geregeld nageroepen: ‘hé Ferry van de Zaande!’, en onlangs kreeg hij nog een boze brief; Ferry was op het podium niet ad rem genoeg geweest. Frans van der Meer kan er wel om lachen. “Ferry is voor sommigen een echte persoon geworden, voor mij is hij gewoon een pop.” Van der Zaande, de oer-Tilburgse klusser, is één van Van der Meers poppencreaties die figureert in de wondere wereld van Eefje Wentelteefje. De absurdistische avonturen van het naïeve Tilburgse stripheldinnetje zijn op zondagochtend te volgen bij VPRO’s Villa Achterwerk en verschijnen in stripvorm in onder meer Brabants Dagblad en Algemeen Dagblad. Vanaf zondag is ze vier maal te zien in theater De Nwe Vorst met haar eigen multimediale poppentheatershow, gecreëerd door Van der Meer en Eefjes geestelijk vader Jeroen de Leijer. Zo’n vijftien jaar heeft het Tilburgse duo al ervaring als poppenspeler. Hoewel De Leijer vooral bekend is als cartoonist en Van der Meer als ‘volkszanger’ (Frits H. Ganzewinkel) staan de twee het liefst ‘ouderwets te poppenkasten’ op een podium. Bijvoorbeeld als ‘Puppeteers from hell’ of als ‘poppentheater de Boeroeboedoer’ met de Eefje Wentelteefje Roadshow; ‘hardcore’ poppenkast op gabbermuziek. In de nieuwe theatershow wordt wat gas terug genomen. De Leijer: “We staan meestal in een foyer of popzaal, dan maak je vanzelf meer herrie. Nu we in een theaterzaal staan komen we uit de kast als poppenspeler. Letterlijk. We staan als mensen in de zaal, waardoor er meer contact is met het publiek.”
‘Overkoepeld orgaan’ van de theatershow is Eefje als pop en animatiefiguur, maar de ‘hosts’ van de middag zijn Tjeerd en Lidewij van ‘Poppentejater de eeuwig bloeiende en heerlijk geurende waterlelie’. De twee zijn volgens De Leijer gemodelleerd naar de cliché-poppenspeler. De man met baard, dikke bril, pijp en draailier, de vrouw met grote bos krullen en een soepjurk. Tjeerd en Lidewij presenteren een stukje poppenspeleducatie en spelen onder meer Muisje Pierieliepiepielo, mimespeler Janus, etterbak Ragnar Plasbips, kale Ome Hugo zonder armen en danseres Penny de Wafel. Vreemde snuiters zijn het, met rare streken, maar geschikt voor kinderen vanaf zes jaar, volgens de makers. Van der Meer: “Kinderen vinden het volstrekt normaal, die personages. Een pop kan zich heel wat permitteren. Het is maar een pop. Okay, sommige grappen snappen kinderen niet, maar daar maken we ons niet druk over, want anderen grappen snappen de ouders weer niet.”
Voor de nieuwe theatershow in De Nwe Vorst is bewust gekozen voor de zondag. Van der Meer: “Theoretisch gezien kun je dan een hele dag Eefje beleven. ‘s Morgens kijk je naar de tv-serie, ’s middags zie je Eefje en haar vriendjes live in het theater en ’s avonds check je de website en beluister je de in het theater aangeschafte cd.”

Geen opmerkingen: