donderdag 1 november 2007

Not The Dr. Phil Show

gepubliceerd: 14 september 2006

Not dr. Phil wil ontregelen met vrolijke bende

Bekende Nederlanders spelen een hoofdrol in 'Not The Dr. Phil Show', een 'knotsgekke' live talkshow, ooit opgezet voor studenten. Host Willem Alkema: "We laten BN'ers dingen doen die ze nog nooit hebben gedaan en ook nooit meer zullen doen."

"Het is idioot hard gegaan", zegt Willem Alkema. "Twee jaar geleden zijn we voor de gein hiermee begonnen toen de schouwburgdirecteur van Zwolle vroeg of we geen talkshow speciaal voor studenten zouden kunnen maken. Dat daar uiteindelijk een landelijke tournee van zou komen hadden we nooit gedacht." Met de doelgroep 'studenten' hebben ze nooit echt rekening gehouden, zegt Alkema. "Het ging vanzelf. De dingen die wij doen spreekt die groep mensen gewoon aan."

'Not The Dr. Phil Show' van de creatieve duizendpoten Willem Alkema en Wim Holsappel uit Zwolle groeide in korte tijd uit tot een begrip in theaterland. In de show, een praatprogramma met live-muziek, film en cabaret, is een belangrijke rol weggelegd voor Bekende Nederlanders, die inmiddels staan te trappelen om mee te mogen doen. In Tilburg zullen zangeres Ellen Ten Damme, BNN-kopstuk Eddy Zoëy, cabaretière Mylène d'Anjou en Bart 'Big Brother' Spring in 't Veld hun opwachting maken. Wat hun rol in de show is wil Alkema niet verklappen. "We verleiden ze tot dingen die ze nog nooit gedaan hebben en ook nooit meer zullen doen. Rare dingen, kun je wel zeggen." Om een tipje van de sluier op te lichten: radio- en tv-presentator Jeroen Kijk in de Vegte werd eerder op het podium gedwongen om een twee meter hoge Beau van Erven Dorens te figuurzagen. Slechts één keer liep het uit de hand en liep een van de gasten, een bekende actrice, die Alkema niet bij naam wil noemen, boos weg uit de show.

Gekkigheid, ongein, ontregeling, het is de rode draad van het werk van Alkema en Holsappel. Ze beroofden ooit verkleed als sinterklaas en zwarte piet een supermarkt van al haar pepernoten omdat die weer veel te vroeg in de schappen lagen. Ze vielen tijdens het WK met een oranje tank Duitsland binnen. Ze metselden ten tijde van de vogelgriep een reiger in een muur in een winkelstraat, die er volgens het protocol van de vogelgriep weer moest worden uitgegraven door mannen in gele pakken. Ze kwamen ooit met een bulldozer het podium oprijden of gingen tijdens een show schapen drijven. Maar misschien wel het meest geslaagd vindt Alkema de stunt met de meezingbioscoop. "We hadden een uitvoering naast een meezingbioscoop waar iedereen in Tiroler-pakjes mee zat te zingen met 'The Sound of Music'. Wij hadden Edsilia Rombley te gast. Vanuit onze zaal hebben we een kabel getrokken naar hun PA en zijn vervolgens met het publiek en Edsilia haar 'Hemel en Aarde' gaan zingen, wat daar vervolgens uit de speakers donderde. Het werd een soort terugzingbioscoop. De organisator daar was not amused, maar wij vonden het erg grappig. Als onze show ontaardt in een vrolijke bende zijn we al gauw tevreden."

Wat heeft de roemruchte Amerikaanse tv-psycholoog Dr. Phil, bekend van de Oprah Winfrey Show, er eigenlijk mee te maken? Alkema: "Hij duikt op in onze shows in de vorm van animaties. Je kunt hem ook vragen stellen. Zijn antwoorden komen rechtstreeks uit de koude grond. We zijn allebei fan van Dr. Phil. We zouden heel graag een keer naar Amerika gaan om iets met zijn snor te doen. We hebben al vier keer geprobeerd om gast te worden in zijn show. De laatste keer heb ik me in een brief voorgedaan als een mishandelde homo uit Nederland die zijn land ontvlucht is en asiel in Amerika heeft aangevraagd. Geïnspireerd op het verhaal dat Amerikaanse homo's hier gemolesteerd zouden worden. Maar mijn verhaal deed Dr. Phil geen zak, we hebben tenminste nog niets gehoord."

Wat het publiek in Tilburg precies krijgt voorgeschoteld wil Alkema niet vertellen. Wel dat ze nog broeden op een speciale stunt. Alkema informeert: "Wat is nou het allerlelijkste in Tilburg? Jullie hebben toch zo'n standbeeldje, van hoe heet-ie, die kruikenzeiker? Zouden mensen het erg vinden als we die met een bulldozer omtrekken, wat denk je?"

Geen opmerkingen: