donderdag 1 november 2007

Wél sexy chicks, géén vieze dingen


Babes in strings en bitches die billenkoek krijgen. Veel videoclips zouden seksistisch zijn en vrouwen reduceren tot tits & ass. Met name de urbanscene ligt onder vuur. Wat vinden de drie Antilliaanse heren van bubbling-groep K-Liber4life van de ophef? De rappers Teddo Juice (1974) en Mega Master (1973) en producer Pugistix (1974) - niet vies van een paar borsten en billen - scoorden hits als Viben: ‘laten we gaan pompen, ga maar lekker los, met je bibs gaan bonken.’

Mega Master (MM): Mensen die klagen over clips hebben wel een punt. Maar ze overdrijven dusdanig dat het een issue wordt. Wanneer het zomer wordt, zijn het de vrouwen zelf die als eerste hun kleren uittrekken. Op het strand, op straat, overal zie je bijna naakte vrouwen. Dan zou het in clips niet mogen? Het gaat erom hoe je het brengt. Een bikini is iets anders dan een bikinistring.
Pugistix (Px): Er is niks mis met een vrouw in een bikinistring. Maar als je vervolgens zegt ‘je bent een bitch, een hoer, ik sla je verrot’, dan doe je aan vrouwendegrading.
Teddo Juice (TJ): Er wordt aangenomen dat vrouwen uit de kleren gaan voor mannen. Maar vrouwen checken ook vrouwen. Zo is het ook hypocriet dat vooral urban-acts worden aangevallen. In clips van Marco Borsato zie je ook blote chicks. Daar hoor je niemand over.
Px: Bij bubbling zeggen ze: die meiden schudden altijd met hun billen, het zijn lustobjecten. Maar dat is gewoon Caribisch man! Onze vrouwen schudden nu eenmaal met de heupen en de billen. Wees nou eerlijk. De natte droom van iedere man is toch het carnaval van Brazilië. Die vrouwen zijn allemaal bijna naakt. Dat doen mensen in die gebieden. Het hoort erbij. Klaar!
TJ: Er is een grens. In onze clips zitten veel chicks, maar we laten ze geen vieze dingen doen.
MM: Blote borsten zoals in de ‘dirty version’ van P.I.M.P. van 50 Cent hoeft van mij niet. Ik heb niks tegen porno, maar het heeft niets met muziek te maken.
Px: Een creditkaart door de billen halen, vind ik ook te ver gaan. (lachend) Dat doe ik thuis wel, pak ik meteen ál mijn pasjes! Postbankpasje, creditkaart etc.
MM (lachend): Ik weet wel andere dingen om tussen haar billen te doen! Nee, serieus, ik zie wel voorbeelden hoe ik het niet zou willen. Immorales [Antilliaanse reggaetonband met songs als Ik wil je neuken] is dope, maar ze gaan te ver. Of Ballen tot we vallen van THC, met die douchende meisjes. Daar stoor ik me wel aan. Ik vind dat ik het aan mijn kinderen moet kunnen laten zien en horen. De oudste is elf, hoe zij reageert, is mijn criterium.
Px: Weet je, ik heb een moeder, een zus, een dochter. Ik zal nooit iets zingen wat voor hen denigrerend is, dat is de norm.
TJ: Denigrerend doen over vrouwen, zo zijn we niet opgevoed.
Px: Mensen denken snel dat we over ranzige seks zingen. Daarom is Viben zo aangeslagen. Het werd verkeerd verstaan. Wij zingen ‘kom maar met me viben dushi, laat me je ophypen’. Ze dachten dat we zongen ‘kom maar met me viben, laat me je maar pijpen’. Het nummer is in die laatste versie door 3FM gecoverd.
TJ (verontwaardigd): Hoe kunnen wij nou over pijpen zingen? Kom op man!
Px: Ze zeggen altijd, oh ja, K-Liber, die zingen over neuken. Dat klopt niet.
MM: Nee, we hebben het bijvoorbeeld over borden wassen. Je moet je bord wassen anders doet iemand anders het voor je. Toch vinden ze ons soms seksistisch, maar het publiek gaat er gewoon voor, weet je, zeker de vrouwen.
TJ: We geilen ze op. Het karwei mogen ze zelf thuis afmaken.
MM: Ja, ons publiek weet na afloop niet hoe snel ze naar huis moet komen!


K-Liber speelt op Mundial voor het eerst met een liveband!

Dansen (K-Liber)

Je moet dansen lekker op de rub-a-dub styl
Je moet springen, alle smatjes moeten lekker schudden met die billen.
Tril tril. Alle matties gaan schreeuwen: se swa

Speciaal voor Karina, speciaal voor Sabrina
Speciaal voor Gina en speciaal voor Salina
Speciaal voor die meisje in die minirok
Speciaal voor die leuke smatje van de koffieshop.
Spring op, spring op en laat me je horen.
schuif op, schuif op kom lekker naar voren.
De schatjes zijn lekker de ritme is heet
Direct door Amsterdam zodat je weet.

haha zijn jullie klaar om te trillen..? Oké

Come on..
Zak naar beneden.
Zwaai met die heupen.
Tril met die billen.
Zak naar beneden.
Zak zak zak zak zak zak zak zak
Tril tril tril tril tril tril tril tril

We houden van feesten en van de straat
Nos ta chill bira loko anto singui basila
Die muziek maakt me gek, die muziek maakt me crazy
Doe wat ik wil, waar ik ga, waar ik kom
en ik kom als een bom uit je speaker
Ja je moet dansen en zeker genieten
Schudden met je billen en met je tie...

Geen opmerkingen: