vrijdag 16 november 2007

Geen Hyves, maar humor


Lang, heel lang geleden, ver voor Hyves, was er het ‘vriendenboek’. Met Eefjes Vriendenboek herstelt de Tilburgse tekenaar en humorist Jeroen de Leijer een fijne traditie in ere.
De hobby’s van Eefjes kersverse vriend, de door Jan de Bouvier aangeprezen zitzakontwerper Bert van Sputum? ‘Zitzakontwerpen, maar eigenlijk liever mimen’. Zijn lievelingseten: ‘Pommes frites met een floepkipper, of hoe heet zo’n ding’, zijn lievelingsdier: ‘een denkbeeldige kat’. In Eefjes Vriendenboek leren we de soms nogal typische vrienden van stripheldinnetje Eefje Wentelteefje, woonachtig in het stadje Broekhoest, nader kennen. Het boek, zowel een parodie op als een eerbetoon aan het vriendenboek van weleer, werd vorige week gepresenteerd in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam, waarbij Eefje werd geïnterviewd door het Jeugdjournaal. Goede vrienden zoals Jan-Jaap-Karel-Kees, goochelaar Saldo Rossi, mevrouw Van Gompel en pizzabakker Giovanni Straciatelli (die overal ‘pizza’ op antwoord), maar ook slechte vrienden als Ragnar Blasbips en de overbuurman, die Eefjes vriendenboek regelrecht saboteren. Fred van Boesschoten en über-Tilbo Ferry van de Zaande staan er helaas niet in, omdat ze niet kunnen schrijven.
Naast de ‘profielen’ van Eefjes vrienden is het boek mét zachte kaft en slotje, en in tegenstelling tot het populaire digitale vriendennetwerk Hyves in elkaar gezet met ouderwets knip- en plakwerk, gelardeerd met spelletjes, kleurplaten, reclame, vieze vlekken, kassabonnen van de Zizo en vogelplaatjes, van onder meer de Rode Flierewiep en de Witgekuifde Twiereliereliet. Maar driekwart van het boek bestaat uit strips, een soort ‘best of-Eefje’ van de laatste jaren, waarvan een deel eerder verscheen in AD, NRC, Volkskrant, Intermediair, Brabants Dagblad en Univers. Nadat Eefje Wentelteefje vorig jaar met haar eigen TV Show te zien was bij VPRO’s Villa Achterwerk, in popvorm furore maakte als presentatrice van het Omroep Brabant-programma Walhalla, en ook steeds vaker het theater aandoet, is er zes jaar na ‘Hallo, hier is Eefje Wentelteefje’ eindelijk weer een Eefje in boekvorm. Oh ja, zelf houdt de kleine diva erg van hobby’s als kantklossen, punniken, mediteren en plaatjes verzamelen van beroemde klankdichters. En haar lievelingsdier is hoofdluis, al heeft ze liever een hond. (dieter van den bergh)

Eefjes Vriendenboek is uitgebracht door uitgeverij de Harmonie, bevat 128 pagina’s en kost 15 euro. Verkrijgbaar in de betere boekhandel.www.eefjewentelteefje.nl

Geen opmerkingen: