woensdag 7 november 2007

De bobbelende beats van een blanke neger uit Breda


Amper achttien is hij, Robbert van de Corput alias DJ Hardwell, en al bijna een dance-veteraan. De motor achter de succesvolle Bubbling Beats-cd’s presenteert een nieuw concept: eclectic, het geluid van de toekomst, verwacht het Bredase talent.

door Dieter van den Bergh

Anneke (48) en haar man Cor van de Corput (48) uit Breda staan de laatste jaren zowat elk weekend in de disco. Niet om de bloemetjes buiten te zetten, maar als begeleiders van DJ Hardwell, ofwel zoon Robbert. Tot voor kort mocht hij namelijk niet zonder begeleiding een disco in. Nu hij achttien is geworden hoeven Anneke en Cor alleen nog maar te chauffeuren en ervoor te zorgen dat hun zoon op tijd weer in bed ligt; de (havo-)studie mag er niet teveel onder lijden. “Het is en blijft een kind. In feite mocht hij een discotheek niet eens binnen”, zegt Anneke. “Ze denken vaak ‘moet dat broekie hier draaien?’ Maar dan geeft ie z’n set weg en staan ze met open mond te kijken wat ‘ie flikt.” Als vanzelfsprekend - ze is immers onderdeel van het circus - is moeder Anneke in hun nieuwbouwhuis in de Bredase Haagse Beemden aangeschoven bij het gesprek met haar zoon. Zo ook een dame van platenlabel Digidance. Ze houdt een oogje in het zeil, want hun artiest Hardwell is hot.
Het begon met een keyboard dat hij kreeg toen hij acht was, vertelt Robbert van de Corput. Robbert blijkt gevoel voor muziek te hebben en reeds op zijn tiende raakt hij verslingerd aan de ‘computermuziek’. Op zijn twaalfde begint hij zelf te experimenteren met dance, met bubbling om precies te zijn, de opzwepende, van oorsprong Antilliaanse raggamuffinvariant die hij via internet ontdekt. “Bubbling lag niet voor de hand”, blikt Hardwell terug, “het was underground en de deejays vooral zwart. Maar de ritmes zijn zo lekker en powerful én voor een breed publiek toegankelijk.” Hardwell maakt een website en zet hier zijn remixen op. Een pompende mix van Eminems Without Me verspreid zich razendsnel over internet en wordt een hype. Robbert wordt benaderd door de platenbaas van Digidance en krijgt een contract aangeboden. Hij is dan veertien. Drie weken later ligt zijn eerste dubbel-cd Bubbling Beats 1 met bubblingmixen van clubhits in de winkels. “Ik had al veertig mixen klaar liggen,” zegt Hardwell, onder meer van DJ Tiësto en DJ Jean. Ook ‘undergrounddeejay’ Chuckie levert tracks aan. De ‘tv-cd’ (met tv-reclame) gaat twintigduizend keer over de toonbank en beland op één. Met onder meer Chuckie trekt Hardwell door het land met de Bubbling Beats Tour, en doet dat nog steeds, maar vaak solo, want Chuckie, die uitgroeide tot dé Nederlandse urbanheld, heeft het druk. Van de Bubbling Beats-cd’s verschenen nóg vier delen. “Na deel 1 ging iederéén met bubbling aan de slag,” zegt Hardwell, “als dat niet was gebeurd waren we nu bij deel tien of zo.” Voor zijn succesvolle Bubbling Beats-concept kreeg Hardwell vorig jaar een Dutch Urban Award. “Toch een kroon op je werk”, zegt Anneke.
Hardwell, de ‘blanke neger’, zoals collega’s hem noemen, stond in de grote clubs van Nederland, scoorde met mixen zoals Summerjam, kreeg een vaste stek in de Rotterdamse HollywoodMusicHall en scoorde deze zomer en passant een Turkse nummer één onder de naam Sandwich. Als ‘Hardwell’ bracht hij nog geen single uit. “We hebben bewust rustig aan gedaan”, vertelt Anneke, “we wilden geen mediahype. Robbert zit natuurlijk nog met z’n school. Dat gaat voor.” Hardwell: “Als ik klaar ben komt er een single. Ik garandeer dat het een klapper wordt. Ik heb al twintig kandidaten klaarliggen.”
Zoals Play that funk met MC Lady Bee, een van zijn eigen composities op zijn net verschenen ‘tv-cd’ Eclectic Beatz. ‘Eclectic’ is Hardwells nieuwe ‘concept’. Acts als Moby, Les Rythmes Digitales, Röyksopp en Laidback Luke krijgen een facelift met een ratjetoe aan stijlen zoals electro, (minimal) house, bubbling, techno, afro en latin. Van het origineel blijft vaak weinig over. Hardwell: “Dit is echt mijn ding. Ik heb me nooit tot één stijl willen beperken, draaide al heel lang eclectisch. Ik zoek de grenzen in de house, net als The Prodigy of Audio Bullys.”
Over een maand is Robbert als alles goed gaat klaar met de Havo. Daarna wil hij naar de Rockacademie in Tilburg, voor een studie DJ/Dance-producer. Hij maakt een goede kans om aangenomen te worden, denkt de jonge Bredanaar zelf. (lachend:) “Er zijn er niet veel die van de Havo komen met zo’n cv.”

DJ Hardwell draait 14 april tijdens het feest Nope is Dope in Now & Wow, Rotterdam, samen met o.a. Laidback Luke en Don Diablo en 14 april ook in HollywoodMusicHall, Rotterdam. 22 april Club Noa Leeuwarden.

Geen opmerkingen: