donderdag 22 november 2007

Jij, stad, bent de mijne


Afscheidsbundel stadsdichter Nick J. Swarth

‘Mensen behagen? Ik verkoop ze liever een stomp in de maag’, zei Nick J. Swarth twee jaar geleden bij zijn aantreden als Tilburgse stadsdichter in Univers, het weekblad van de Universiteit van Tilburg. Of het veel mensen de afgelopen tijd is gelukt om Swarths hermetische poëziejungle te doordringen, valt ernstig te betwijfelen. Maar of zijn ‘X-burg’ er nu wel of niet op zit te wachten, met de bundel Naked City Poems krijgen de Kruikenzeikers een puik afscheidskadootje in de maag gesplitst.
Zes ‘gelegenheidsgedichten’ werd hij gedacht om in deze hoedanigheid te schrijven, het werden er veertig. Achtentwintig vonden hun weerslag in Naked City Poems. Een haat-liefde-zang op Tilburg; duister, abstract, kinky, boos, heftig, lief, vies, geestig én volks. Want hoewel Swarth aangaf onmogelijk een dichter voor het volk te kunnen zijn, zoals zijn voorganger Jace van de Ven, bekeerde hij zich opvallend vaak tot het volkse, bijvoorbeeld in ‘frites rules’ (‘crackhoeren houden van friet, maar eten het liever niet (is duur)’ of zoals in ‘patatje oorlog’: ‘want weet dit: het vetbombardement op Jeruzalem, St. Anna, de vogeltjes- en de textielbuurt werd door de overlevenden driemaal per week herdacht (al waren er die dagelijks hun portie verstouwden).’ Helemaal feestelijk wordt het op deze luxe, Nederlands- én Engelstalige uitgave op de bijgeleverde dvd, waarop de podiumdichter Swarth - kaalgeschoren kop, hondenband om de nek, zwart shirt of naakt - in filmpjes op karakteristieke wijze zijn werk declameert. Spuwende woorden waarmee de associatieve werking van zijn gedichten pas volledig tot zijn recht komt. En dat Swarth zich uitstekend leent voor de remix bewijst de dancefloorfiller-in-spé Dans de Orang Tilbo, inclusief wufte dansclip. ‘Dans de Orang Tilbo, schud je schriele bats, de vlamme öt oew kont. Dans de Appetjoek, lopt rond als ene koekwous’. En nu… allemaal!

Naked City Poems van Nick J. Swarth wordt zaterdag 24 november 20.30u gepresenteerd in Ruimte-X, Telexstraat 4a Tilburg. Het boek met dvd (96 pagina’s, uitgeverij teleXpress, ISBN 978-90-76937-17) is voor 18,50 euro verkrijgbaar in de betere boekhandel. www.swarth.nl

Geen opmerkingen: