Brabantse reggaezanger Kenny B boekt succes in Suriname
Hij was woordvoerder van het junglecommando van Ronnie Brunswijk en staat nu als reggaezanger al twee maanden op één in Suriname; Kenneth Bron, alias Kenny B uit Tilburg.
Brabants Dagblad, 7 juni 2006 -“Eerst oorlog en nu muziek”, lacht de presentatrice van Suriname Vandaag, het Surinaamse Twee Vandaag, “een verrassende terugkeer.” Kenneth Bron was onlangs in Suriname en werd veelvuldig geïnterviewd op de Surinaamse televisie. Thuis, in zijn Tilburgse anti-kraakwoning, laat hij de tv-beelden zien. Als reggaezanger Kenny B staat Bron met zijn single A sama de al twee maanden op één van de nationale hitlijst en is inmiddels een bekend popartiest. Maar veel Surinamers kennen de Tilburgse rasta nog van een andere hoedanigheid: als woordvoerder van het junglecommando van guerrillaleider Ronnie Brunswijk tijdens de Binnenlandse Oorlog in de jaren tachtig. “Maar”, zo benadrukt Bron, “ik heb nooit oorlogshandelingen verricht. Mijn taak was verzoening brengen.”
Vijftien jaar geleden verhuisde Kenneth Bron van Suriname naar Tilburg. Onder invloed van geëngageerde artiesten als Bob Marley, Luciano en Dennis Brown bouwde hij een carrière op als reggaezanger. Hij zong in Rasfire, werd gastzanger bij het Tilburgse soundsystem UnitedSounds, en stond met zijn vrienden van Beef! op Pinkpop. Bron maakt ‘conscious reggae’, muziek met een maatschappijkritische inslag. ‘Muziek moet zin hebben’ is zijn motto, dus stelt hij in zijn teksten allerhande onrecht aan de kaak. Bij de Tilburgse band Full Colorz zong Bron voor het eerst, naast het Engels, een paar songs in zijn moedertaal, het Aucaans, de taal van de Marrons of boslandcreolen. Dat beviel zo goed, dat hij - op aanraden van ‘manager’ Kees Bril - als Kenny B enkele nummers opnam, waaronder A sama de, over een relatie die niet lekker loopt. Deze zomer nam Bron de single mee naar Suriname. Hij kwam bij de radio terecht en binnen enkele weken was het een hit, ook in Frans-Guyana, een buurland met veel Marrons. Kenny B gaf interviews in beide landen, en trad in Paramaribo op, heel even en a capella, maar voor een menigte uitzinnige fans, zo bewijzen tv-beelden. Lachend: “Ik ging voor een rustige vakantie, wilde alleen even de reactie peilen op mijn muziek.”
Missie
Een nummer één hit in zijn geboorteland is geweldig, zegt Bron, al schiet je er als muzikant niet veel mee op. De artiest beurt niets, de verkochte platen zijn vrijwel allemaal kopieën. Daarom richtte Bron de SMO op, de Surinam Music Organisation, die auteursrechten van muzikanten moet beschermen. “Het is absurd dat sommige populaire artiesten zich niet eens een gammel brommertje kunnen veroorloven, terwijl hun muziek overal op straat uit dikke Mercedessen klinkt. Artiesten moeten hosselen terwijl zakenlui profiteren van hun muziek.” Alleen muziek van de bekende, vorig jaar doodgeschoten reggaezanger Papa Touwtjie werd niet gekopieerd, vertelt Bron, niemand durfde dat, want Touwtjie sloeg de ‘overtreder’ hoogstpersoonlijk in elkaar. Bron wil het probleem vreedzaam oplossen. “De illegale verkoop wordt nu gedoogd, maar ook in Suriname mag het niet volgens de wet. Met SMO willen wij bewustzijn kweken; wie cd’s kopieert is in overtreding.”
Begin volgend jaar hoopt Bron in Suriname op te treden, met een volwaardige cd op zak, en een band, met onder meer een oud-Postmen-lid. Ook werkt hij aan een nieuwe single, Nederlandstalig, gebaseerd op het oude kinderversje Ollebolleke. “Geheid een nieuwe hit”, weet Kees Bril, “maar dan legaal”. Bron lacht. “Dankzij jullie voorouders kent iedereen dat wijsje in Suriname.” Bovendien, zegt hij, heeft Doe Maar bewezen dat het kan: reggae in het Nederlands. Ondertussen klinkt A sama de ook regelmatig op de Nederlandse radio. Bron: “De Marrons zijn apetrots dat er in Nederland een liedje wordt gedraaid in hun taal, dat is nog nooit vertoond.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten