donderdag 1 november 2007

interview Henry Ernst (Asphalt Tango)












De nieuwe blaasmuziek komt uit het oosten

16 mei 2007 -Fanfare Ciocarlia, waarschijnlijk de meest swingende blaaskapel van Europa, is Tweede Pinksterdag hoofdact op het Gipsy Festival in Tilburg. Mét bijzondere gasten.

door Dieter van den Bergh

In 1996 stuitte de Berlijnse muziekscout Henry Ernst in Roemeens Moldavië op een ware muziekschat. In de geïsoleerde zigeunerenclave Zece Prajini trof hij talloze virtuoze koperblazers, die de blaasmuziek in een decennialange traditie van vader op zoon hadden meegekregen. Uit de beste muzikanten kneedde hij een droomorkest en trok er de grenzen mee over. Inmiddels is Fanfare Ciocarlia uitgegroeid tot een van de meest swingende fanfares van Europa en het bekendste muzikale exportproduct van Roemenië. Wie de onstuimige oriëntaalse blaasmuziek van de zigeunergroep niet kent van haar optredens (zo’n duizend wereldwijd inmiddels), kan haar funky ‘Balkanbrass’ ook horen in de roadmovie ‘Brass on Fire’ en in de films ‘Gegen die Wand’ en ‘Borat’. Speciaal in opdracht van de laatste kaskraker werd een eigenzinnige versie van ‘Born to be wild’ opgenomen.
Voor haar vijfde cd ‘Queens & Kings (ondertitel: ‘gezongen sprookjes over het zigeunerleven’), reisde het elfkoppige orkest door Europa om opnamen te maken met andere bekende zigeunermuzikanten. Op het album, dat net als de voorgangers meteen doorstoomde naar de top van de wereldmuziekcharts, krijgt Ciocarlia steun van legendarische ‘zigeunerkoningen en -koninginnen’ als Esma Redzepova (Macedonië), Saban Bajramovic (Servië) en Ljiljana Buttler (Bosnië). Maar ook de nieuwe lichting is present waaronder de Bulgaarse charmezanger Jony Iliev, de Hongaarse trancezangeres Mitsou, de Servische rockband KAL en de Franse flamencogroep Kalomee. Fanfaremanager en platenbaas (Asphalt Tango) Henry Ernst (35), als ‘Adrian Sical’ deels verantwoordelijk voor de composities, licht toe.

Hoe ontstond het idee voor Queens & Kings?
Het is gebaseerd op een prachtige oude fantasie van de klarinettist en patriarch van Ciocarlia, Ioan Ivancea. Hij stierf afgelopen jaar. Omdat zigeuners geen eigen land hebben, leek het Ion een goed idee om een gipsyland te creëren. Zo lang het niet mogelijk was om een stuk land te kopen, moest het maar op het podium. Hij wilde muzikanten uit alle ‘zigeunerlanden’ uitnodigen om met hem op te treden. De ultieme kans om zijn gedroomde gipsyland te promoten. Nadat Ioan ernstig ziek werd, besloten we zijn idee te gebruiken. Het project werd uiteindelijk een eerbetoon aan hem.

Had je met Ciocarlia ooit verwacht zo’n succesverhaal te schrijven?
Nee, dit succes had ik nooit verwacht. Maar dat de Ciocarlia’s potentie hadden, was me duidelijk vanaf de eerste keer dat ik ze hoorde.

Balkanmuziek is momenteel nogal hot, zeker in de remix op de dansvloer
Ja, wie had ooit gedacht dat Balkanmuziek een serieus deel zou worden van de westerse discoscene? Maar we moeten niet vergeten dat Ciocarlia en andere Balkanbands tien jaar geleden al voor uitverkochte zalen stonden door het spelen van hun eigen, ‘onaangeraakte’ muziek. Wat Ciocarlia doet, is net zo goed popmuziek, maar dan op echte instrumenten.


De feiten - International Gipsy Festival

Het International Gipsy Festival in Tilburg beleeft op maandag 27 mei, Tweede Pinksterdag, de 11e editie.
Hoofdact is Fanfare Ciocarlia uit Roemenië met het project ‘Queens & Kings’. Te gast zijn Ljiljana Buttler en Kaloome.
Daarnaast zijn er optredens van o.a. Cilagos (Tsjechië), Tony Lakatos Gypsy Colours feat. Ferenc Snétberger (Hon), Thierry ‘Titi’ Robin (Fra), Les Doigts de l’Homme (Fra), Basily Boys & Walter Clerici (NL/IT) en Lincan Rumenian Gypsy Ensemble (Roe).
Op 25 mei organiseert muziekpodium Paradox een concert van Feigeli Prisor Kwartet (Brabant) en op 26 mei van Parne Gadje (Wageningen) & Gjunler Abullah (Oss) en Maurice Leenaars (Tilburg) en Paulus Schäfer (Gerwen).
Op 23 mei (19.45u) vertoont Filmfoyer Tilburg de film ‘Brass on Fire’ over Fanfare Ciocarlia.

www.gipsyfestival.nl

Geen opmerkingen: