zaterdag 3 november 2007
Habib Koite laat weer 's van zich horen
‘Afrika moet niet op het Westen wachten’
Zanger/gitarist Habib Koité uit Bamako levert met band Bamada zijn eerste studioalbum af sinds 2001, ‘Afriki’. Sprankelende Mali-pop mét boodschap.
door Dieter van den Bergh
“Excusez-moi, een sms’je. Of ik de cd van Amy Winehouse meeneem voor mijn dochter van achttien.” Even later zoonlief (14) aan de lijn, ook per sms. Of vader alsjeblieft de nieuwste ProTools-set wil kopen. “Kinderen kosten een fortuin”, lacht Habib Koité. Net als mobiel bellen van Europa naar Bamako. De sms is dus ideaal voor contact met het thuisfront.
Zo’n zeven maanden per jaar is de 48-jarige Koité op reis. De Malinese dread - leren jas, legerbroek, oorbellen - is vandaag ingevlogen vanuit New York voor interviews in Brussel. Aanleiding: zijn eerste studioalbum in zes jaar, ‘Afriki’. Maar nu hij toch zijn telefoon vast heeft, eerst een kersverse videoclip: ‘Nous sommes les tam-tams’, een soort ‘We are the world’ gezongen door de grootste Afro-sterren, waaronder Koité. Ter ondersteuning van de VN-millenniumdoelen, het uitbannen van hiv/aids in het bijzonder. “Het is naïef om te denken dat dit gaat lukken”, zegt Koité, “maar met niets doen kom je helemaal nergens. Een Afrikaans artiest heeft de plicht mee te denken over de toekomst van ons continent.”
Op ‘Afriki’ (‘Afrika’ in Bambara) daarom veel engagement, zoals in ‘Africa’. Koité: “Afrika moet niet wachten op het Westen, de Afrikaan moet het zelf doen. Mensen vluchten in gammele bootjes naar Europa, met het risico te verdrinken. Waarom nemen ze dat risico niet om iets op te zetten in eigen land?”
Habib Koité heeft zich nooit door het Westen laten leiden. Vanaf ‘Muso Ko’ (1995) experimenteert de nachtegaal en stergitarist met crossover van Malinese stijlen, aangelengd met wat pop. Op ‘Afriki’ klinkt deze Mali-mix, inclusief bluesy luit en mondharmonica, vrouwelijke griotzang, balafoon en stomende sax van James Brown-veteraan Pee Wee Ellis, even fris als op voorganger ‘Baro’. Te gast dit keer zijn de oude (koe)hoornblazers van de Minianka-tribe. Koité hoopt hiermee de Malinese jeugd, die net als zijn kinderen toch liever naar Westerse pop luisteren, te enthousiasmeren voor de eigen cultuur. Het is mooi meegenomen, zo lacht Koité, als wij westerlingen het óók aan kunnen horen.
Habib Koité & Bamada - Afriki (Cumbancha/Munich)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten